17 listopada uczniowie z klasy 2c wybrali się do Szkoły Łacińskiej w Malborku na warsztaty „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci zostały przywitane staropolskim zwyczajem: chlebem i solą, dowiedziały się, że według niego, chleb oznaczał bogactwo, a sól stosowano jako środek konserwujący. Podczas oglądania prezentacji multimedialnej dowiedziały się, jak wyglądała praca rolnika przy żniwach dawniej, a jak dzisiaj. Poznały narzędzia potrzebne rolnikowi do wysiewu i zbioru. Dzieci mogły zobaczyć i dotknąć poszczególne rodzaje zbóż: kłos pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. Dowiedziały się jak powstaje mąka. W ramach części praktycznej samodzielnie formowały bułeczki, rogale lub chlebki z przygotowanego ciasta. W oczekiwaniu na ich wypieczenie znakomicie bawiły się przy piosence „Mało nas do pieczenia chleba”, a następnie tworzyły prace plastyczne – kolorowały i wyklejały różnymi nasionami szablon koguta.
Dzieciom zajęcia bardzo się podobały. Wróciły z wycieczki zadowolone, a ciepłe i pachnące pieczywo zabrały do domu. Z pewnością wrócimy do Szkoły Łacińskiej, by wziąć udział w kolejnych warsztatach.